Ingatlan eladás adókedvezmény vagy adómentesség. Milyen esetben kell kevesebb személyi jövedelemadót fizetni, mint  15%-os általános adómérték? A magán célú vagy befektetési célú ingatlan értékesítése esetén jogi szempontból több lehetőség van arra, hogy a tranzakcióval járó költségeket csökkentsük, amennyiben az adókedvezmények vagy az adómentesség feltételei fennállnak.

Ebben a rövid összefoglalóban az ingatlan eladásához kapcsolódó személyi jövedelemadó kedvezményekre térek ki.

Az eladó az ingatlan eladását követően személyi jövedelemadó megfizetésére és a vagyonszerzésnek az adóbevallásban történő feltüntetésére köteles. A személyi jövedelemadó általános kulcsa a megszerzett jövedelem 15%-a.

A tulajdonszerzés óta eltelt idő alapján ehhez képest kisebb összegű adófizetési kötelezettség terheli az eladót, tekintettel arra, hogy a törvényben meghatározottak szerinti csökkentett az adóalapot kell figyelembe venni.

A törvény korábban az adóalap számítása szempontjából különbséget tett a lakóingatlanok és a és a nem lakás célú ingatlanok között, azonban 2017. január 1-jétől egységes a szabályozás.

Ingatlan eladás adókedvezmény vonatkozásában az alábbi szabályok érvényesülnek:

Az ingatlan, ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, ha az átruházás a megszerzés évében vagy az azt követő öt évben történik, az SZJA adóalap

  1. 100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,
  2. 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,
  3. 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,
  4. 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,
  5. 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.

Amennyiben az eladó a tulajdonszerzést követő 5 éven belül az ingatlan megszerzéskori árnál magasabb áron értékesíti az általa korábban vásárolt ingatlant, a vételárak különbözete után kell megfizetnie a 15%-os személyi jövedelemadót.

A jelen tájékoztatás nem teljes körű, nem minősül jogi tanácsadásnak vagy ajánlattételnek. További kérdéseivel és konkrét ügyével forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken.

Amennyiben a vevő javára alkalmazható illeték kedvezményekről tájékozódna, úgy Önnek hasznos lehet ez a blogbejegyzés.