Ingatlan adásvétel esetén felmerülhet, hogy az ingatlan tulajdoni lapján egy vagy több széljegy szerepel. A  széljegy jelentősége abban áll, hogy például ingatlan adásvétel, ajándékozás során amennyiben a földhivatalhoz a tulajdoni lap tartalmát érintő kérelem érkezik, a beadvány iktatószámát a benyújtás napján a tulajdoni lapon fel kell jegyezni. Ezzel széljegy kerül a tulajdoni lapra és ennek megtörténtét a beadványra rá kell vezetni. A függőben tartásos ingatlan eladás is széljegyre kerül, ez az egyik leggyakrabban előforduló széljegy.

A széljegy tájékoztat arról, hogy a földhivatalnál az eljárás megindult, és jelzi az ügyintézés sorrendjét, azaz az ügy rangsorát is. A tulajdoni lapon feltüntetett széljegy a bejegyzés, átvezetés, feljegyzés iránti ingatlan-nyilvántartási eljárás megindítását tanúsítja. A széljegy csak azt jelzi, hogy a kérelem elbírálása folyamatban van, a földhivatal a kérelemnek helyt adhat, illetve elutasíthatja.

Az ingatlan nyilvántartásról szóló törvény szerint az ingatlan-nyilvántartásban egy-egy bejegyzés ranghelyét és ezzel a bejegyzések rangsorát alapvetően a bejegyzés, feljegyzés iránt benyújtott kérelem, megkeresés iktatási időpontja határozza meg. Ranghelyet csak olyan kérelemmel lehet alapítani, amelyhez a bejegyzés alapjául szolgáló okiratot is mellékelték.

A ranghely (a széljegy rangsora) előzetes biztosításának, a ranghely fenntartásának ténye a jogosultak kérelme alapján az ingatlan-nyilvántartás tulajdoni lapján legfeljebb egy évi időtartamra, az ingatlan-nyilvántartási törvényben meghatározott módon feljegyezhető. Lehetőség van és bizonyos esetekben szükség is van ranghelycsere (rangsorcsere) megállapodásra.

A jelen tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül jogi tanácsadásnak vagy ajánlattételnek. További kérdéseivel, jogi problémájával forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken.

Ingatlanok adásvételével, ajándékozással, a kapcsolódó illetékfizetési és személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségekkel kapcsolatosan további információkat itt találhat.

Frissítve: 2023.11.06.